Wapnö 
Gårds-
bryggeri

Hur det började

Under utställarmiddagen vid 2015 års Öl & Whiskymässa höll Wapnö Vd Lennart E Bengtsson sitt traditionella tal. Mot slutet av talet förkunnade han till allas förvåning "Jag har köpt ett mikrobryggeri", det gick ett sus genom hela lokalen och den samlade dryckesexpertisen fick en mindre chock. Bryggeriet färdigställdes och Juha Välitalo anställdes och på den vägen är det.


Hur får vi in ett gårdsbryggeri som ingår i gårdens kretslopp?

Att brygga öl på Wapnö Gård, det klarar vi säkert av men det finns många fler värderingar på gårdsnivå innan ett brygg-beslut blir verklighet.

Kunskapsfrågan är kanske den minsta av dem men hur vi får in ett gårdsbryggeri som ingår i gårdens egna kretslopp är en annan.

Vatten hämtas från vår egen fantastiska vattentäkt, 12 meter under marken, vatten från Magnus Stenbocks tid. Ett gott vatten ger ett gott öl! Om vi i framtiden vill utmana och brygga öl på vassle så finns det i Wapnö gårdsmejeri när vår ostar ska ystas.

Korn odlas på gårdens åkrar och maltkorn finns. Det krävs bra kvalitét i spannmålslagret och med den nya rensmaskinen så kan det sorteras fram ypperlig maltkorn och även vete om vi tillverkar veteöl. Det som rensas bort blir föda till gårdens djur.

Humle och jäst blir smaksättare och kommer att köpas in även om gården har köpt in 300 frö av humle som kommer att ge skörd om några år. Vi testar några plantor i gårdens växthus men det kan behövas humle från olika klimatområden för att få en god smak på ölet.

Mältning av korn på gården är en utmaning som ligger framför oss. Vi kan inte tänka oss inköp av färdigt malt. Den skall hanteras på gården så att allt överblivet kan bli mat till djuren, även mäsken blir ett underbart godis till dem.

Stor energiåtgång kommer att hanteras genom att biogasenergin används och då främst under den varma årstiden. Då finns en liten del överskott av värme till ”mälten” som skall kokas och för kornet att gro i vid rätt temperatur. En energioptimering kommer att uppnås tack vare det stora kretslopp som redan finns på gården.

Koldioxid uppstår vid ölframställningen, vilket öldrickaren inte tänker på men det märks när ölet hälls i glas. Koldioxid finns det behov av i gårdens växthus då växter mår bra av hög koldioxidhalt. Kommer Wapnö att kunna flytta koldioxiden till växthuset? I så fall har vi nått alla utmaningarna! Själva smaken på ölet tror vi att många kommer att vilja hjälpa oss med. Hur många tänker på miljön när ölen rinner ned genom strupen? Visst kommer det att smaka godare med vetskap om att ölet kommer från ett kretslopp som både är sant och möjligt att besöka!

 

      

Korn från fält 25


Mäsktank


Öltankar


Juha ställer ut Wapnö öl på Brewskivalen



Vatten från Magnus Stenbock tid

"Gårdens vatten från egna källor utgör grunden i vårt öl."

Wapnö kan stolt bjuda på eget vatten från fyra källor. På 12 meters djup har vi ett vatten som håller så utmärkt kvalité, att det går att buteljera och sälja. Den höga kvalité och goda smak vi har på vårt vatten är få förunnat, och det utgör grunden i vårt öl.

Idag dricker vi samma vatten som den gamle greven och fältmarskalken Magnus Stenbock gjorde för drygt 300 år sedan. Vattnet försvinner aldrig. Det går runt i vårt kretslopp och därför dricker vi Wapnös friska vatten precis som Magnus Stenbock gjorde på sin tid.

Magnus Stenbock föddes 1663. Han var en svensk greve och militär. 1685 ärvde han Wapnö av sin far Gustaf Otto Stenbock. Efter flera lyckade krigsinsatser led Magnus Stenbock ett nederlag och tvingades kapitulera i Tönningen den 6 maj 1713. Han blev då satt i fängelse och fick sitta där till sin död. Under sin tid i fängelse målade han ett självporträtt som vi idag kan beskåda i Wapnö slott.