Hur det började
Under utställarmiddagen vid 2015 års Öl & Whiskymässa höll Wapnö Vd Lennart E Bengtsson sitt traditionella tal. Mot slutet av talet förkunnade han till allas förvåning "Jag har köpt ett mikrobryggeri", det gick ett sus genom hela lokalen och den samlade dryckesexpertisen fick en mindre chock. Bryggeriet färdigställdes och Juha Välitalo anställdes och på den vägen är det.
Hur får vi in ett gårdsbryggeri som ingår i gårdens kretslopp?
Att brygga öl på Wapnö Gård,
det klarar vi säkert av men det finns många fler värderingar på gårdsnivå innan
ett brygg-beslut blir verklighet.
Kunskapsfrågan är kanske den minsta
av dem men hur vi får in ett gårdsbryggeri som ingår i gårdens egna kretslopp
är en annan.
Vatten hämtas från vår egen fantastiska vattentäkt, 12 meter
under marken, vatten från Magnus Stenbocks tid. Ett gott vatten ger ett gott
öl! Om vi i framtiden vill utmana och brygga öl på vassle så finns
det i Wapnö gårdsmejeri när vår ostar ska ystas.
Korn odlas på gårdens åkrar och maltkorn finns.
Det krävs bra kvalitét i spannmålslagret och med den nya rensmaskinen så kan
det sorteras fram ypperlig maltkorn och även vete om vi tillverkar veteöl.
Det som rensas bort blir föda till gårdens djur.
Humle och jäst blir smaksättare och kommer att köpas in även om
gården har köpt in 300 frö av humle som kommer att ge skörd om några år. Vi
testar några plantor i gårdens växthus men det kan behövas humle från olika
klimatområden för att få en god smak på ölet.
Mältning av korn på gården är en utmaning som ligger framför oss. Vi kan inte tänka oss inköp av färdigt malt.
Den skall hanteras på gården så att allt överblivet kan bli mat till djuren,
även mäsken blir ett underbart godis till dem.
Stor energiåtgång kommer att hanteras genom att biogasenergin används
och då främst under den varma årstiden. Då finns en liten del överskott av
värme till ”mälten” som skall kokas och för kornet att gro i vid rätt
temperatur. En energioptimering kommer att uppnås tack vare det stora kretslopp
som redan finns på gården.
Koldioxid uppstår vid ölframställningen, vilket öldrickaren
inte tänker på men det märks när ölet hälls i glas. Koldioxid finns det behov
av i gårdens växthus då växter mår bra av hög koldioxidhalt. Kommer Wapnö
att kunna flytta koldioxiden till växthuset? I så fall har vi nått alla
utmaningarna! Själva smaken på ölet tror vi att många kommer att vilja hjälpa
oss med. Hur många tänker på miljön när ölen rinner ned genom strupen? Visst
kommer det att smaka godare med vetskap om att ölet kommer från ett kretslopp
som både är sant och möjligt att besöka!